Australische minister: China is grootste handelspartner van Australië

“Australië weigert zich aan te sluiten bij Trumps handelsoorlog tegen China”, zo berichtte de Australian Financial Review (AFR) op 15 mei onder deze kop. De Australische minister van Handel Farrell gaf onlangs een exclusief interview aan de Australian Financial Review en deed daarin een zeldzame ontkenning van de Amerikaanse kant. Hij verklaarde publiekelijk dat Australië weerstand zal bieden aan de druk van het Amerikaanse bestuur van Trump en zal weigeren om gezamenlijk druk uit te oefenen op China inzake handelszaken.

Farrell zou hebben gezegd dat China de grootste handelspartner van Australië is en dat handel met China “tien keer belangrijker” is voor Australië dan handel met de Verenigde Staten. “In plaats van minder handel met China te drijven, willen we juist meer handel met China drijven”, zei hij. “Wij zullen beslissingen nemen over hoe we onze betrekkingen met China voortzetten op basis van ons nationaal belang, niet op basis van wat het Amerikaanse volk wel of niet wil.”

Volgens de AFR bleek uit officiële cijfers dat de Australische export naar China in 2023-2024 AUD 212 miljard bedroeg, terwijl de export naar de Verenigde Staten slechts AUD 37 miljard bedroeg.

Farrell zei ook dat de Australische overheid geen haast heeft om de regering van Trump om tariefverlaging te vragen. Hij maakte bekend dat nadat de rust was wedergekeerd na de Australische federale parlementsverkiezingen op 3 mei, de Australische ambassadeur in de Verenigde Staten, Kevin Rudd, gesprekken voerde met de Amerikaanse minister van Handel Lutnick en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Greer, en het herziene voorstel van Australië om tarieven te schrappen indiende. De Australische regering zal echter “geen deal sluiten alleen maar om een ​​deal te sluiten”.

“We zullen alleen een overeenkomst tekenen als die in het nationaal belang is. We willen een goede overeenkomst bereiken en zijn bereid geduldig te wachten”, aldus Farrell.

De export van Australië naar de Verenigde Staten is onderworpen aan een basisbelasting van 10% als onderdeel van de wereldwijde tarievencampagne van de Trump-regering. Een extra tarief van 25% dat de Verenigde Staten oplegt op alle geïmporteerd staal en aluminium, heeft ook gevolgen voor Australische staal- en aluminiumproducten met een waarde van ongeveer A$ 1 miljard (ongeveer US$ 630 miljoen).

Volgens AFR zal de Australische premier Albanese, die net met zijn Labor Party de algemene verkiezingen heeft gewonnen en met succes is herkozen, naar verwachting volgende maand zijn eerste persoonlijke gesprekken met Trump voeren. Handelsvraagstukken zullen ongetwijfeld het belangrijkste onderwerp van de onderhandelingen zijn. Sommige deskundigen zijn van mening dat de regering van Trump druk zal uitoefenen op Canberra om de handels- en economische banden met China op een of andere manier te verzwakken.

John Kunkel, senior economisch adviseur bij het Center for American Studies aan de Universiteit van Sydney, zei dat opeenvolgende Australische regeringen hebben geprobeerd om handels- en veiligheidskwesties afzonderlijk aan te pakken om zo het evenwicht tussen de Verenigde Staten en China te bewaren. Toch bekijkt de regering-Trump de betrekkingen tussen Australië en China en tussen Australië en de VS niet vanuit hetzelfde perspectief. “Het is bijna onvermijdelijk dat de Verenigde Staten eisen aan ons zullen stellen.”

In zijn interview met AFR uitte Farrell zijn waardering voor de huidige verbetering in de betrekkingen tussen Australië en China. In het rapport stond dat hij benadrukte dat dankzij de inspanningen van de Australische Labour-regering in de afgelopen drie jaar de handel tussen Australië en China effectief is hersteld. “We hebben de relatie gestabiliseerd en het heeft ons drie jaar gekost om het weer op het oude peil te krijgen,” aldus Farrell.

Onlangs hebben de willekeurige tarieven van de Trump-regering, “zonder onderscheid tussen vriend en vijand”, ook de handelsbetrekkingen tussen China en Australië nauwer aangehaald. Op 28 april bevestigde de Australian Meat Industry Council (AMIC) dat 10 Australische vleesbedrijven onlangs voor het eerst goedkeuring hadden gekregen om schapen- en geitenvlees naar China te exporteren. Volgens AMIC is dit de grootste uitbreiding van de import van Australisch lamsvlees op de Chinese markt in jaren en is het “heel spannend”.

Eerder op 13 april ontdekte de Australian Broadcasting Corporation (ABC) dat het importheffingenconflict tussen China en de VS ook kansen biedt voor de Australische rundvleesexport. Uit statistieken van Meat and Livestock Australia (MLA) blijkt dat de export van graangevoerd rundvlees vanuit Australië naar China aanzienlijk is toegenomen. In februari en maart overschreed de export naar China de 20.000 ton, een stijging van bijna 40% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.